De "Nieuwe Zorg" is ons wachtschip. Het is een oude vrachtvaarder die wij ingericht hebben voor gebruik door de groep. Wij gebruiken de Nieuwe Zorg voornamelijk als zomerlokatie voor de opkomsten en als clubhuis voor de kampen. Zo hebben we altijd onze eigen spullen, keuken en toiletten bij ons.

Als zeeverkennersgroep kwamen wij vroeger tijdens gewone zaterdag opkomsten niet veel verder dan het water in het oude dorp Vreeswijk/de Keulsevaart en het Merwede kanaal tussen Vreeswijk en Jutphaas. Omdat dit klein water is én omdat er veel bebouwing omheen staat bleef het vaak bij roeien en wrikken. Op regionale kampen was dit duidelijk te merken. Met roeien en wrikken werden redelijk veel prijzen gehaald. Alleen het zeilen... zelden of nooit prijs. De leiding was al blij dat iedereen en alles na een wedstrijd heelhuids weer van het water was.

Nieuwe Zorg

Zomerlokatie

Direct na de aanschaf van de Nieuwe Zorg, is er een plekje gecreëerd op de Lek, in de bovenste dode arm van Hagestein nabij Tull en ' t Waal. Lang hebben we hier met eigen ankers en diverse hulpmiddelen gelegen. Later hebben we van Rijkswaterstaat een afgedankt drijfraam gekregen dat vroeger gebruikt werd bij de Beatrix sluizen. Dit maakte het aanleggen al heel wat gemakkelijker.Bolder

In 2002 hebben we dit nog wat professioneler aangepakt. Het drijfraam is door twee stalen palen van zeven meter lang en twee uithouders omgebouwd tot een heuse vaste aanmeerplaats voor de Nieuwe Zorg. Hierdoor is helemaal geen ankergerei meer nodig, wat aanleggen veel eenvoudiger maakt.

Het maken van deze voorzieningen is allemaal door onze eigen vrijwilligers gedaan inclusief het inspuiten van de twee palen. Deze locatie is ideaal om in de zomer lekker te zeilen op open water. De zeeverkenners hebben hun opkomst dan dus ook elke zaterdagmorgen op de Nieuwe Zorg. De vletten liggen gebroederlijk naast het schip en al het losse materiaal kan door de weeks opgeslagen worden in het ruim. Zo blijft ons materiaal ook veel langer heel.

Ligplaats in verbouwing

De gemeente Houten en de provincie hebben gezamenlijk het plan opgevat om de Ossenwaard in Tull en 't Waal op te knappen. Alle vaste bewoners van het 'gat' krijgen een mooie en officiele ligplaats met steigers en mooie palen. Het is op het moment nog even niet duidelijk wat er voor ons in het vat zit, maar in ieder geval krijgen we weer een mooi plekje.

Technische Gegevens

De Nieuwe zorg is een Friesche Maatkast gebouwd in 1905 in Moerdijk. Het schip is 30 meter lang, 5,85 meter breed en heeft een diepgang van 1,15 meter. Het laadvermogen is officieel 165 ton. In de machinekamer ligt een 8 cilinder Klöckner Humboldt Deutz SA-517 van 155 PK bij 1150 toeren per minuut waarmee we ongeveer 13 km per uur halen.