In 2009 is de Prins Bernhardgroep begonnen met een nieuwe spetterende speltak: De orca's.

Een Orca ben je slechts een jaartje en is voor kinderen van 10 tot 11 jaar. Bij de Orca’s zit je voor het eerst zelf in een boot en krijg je de basis van het roeien, zeilen en wrikken geleerd voordat je doorgaat naar de zeeverkenners. Dit omvat ook het knopen samen met de nodige theorie, zodat er wellicht ook al een diploma valt te behalen.

Een stukje zeilen.In de winter schilderen we gezellig met de leiding onze eigen vlet, afgewisseld met andere activiteiten.
 
De Orca’s hebben tegelijkertijd met de verkenners opkomst (zat 9:00-13:00), wat betekent dat we een aantal activiteiten samen kunnen doen. Deze opkomsten zullen zowel op het fort als in Tull en ’t Waal plaatsvinden, waar ’s zomers ons wachtschip ligt.
 
In het vaarseizoen zullen de Orca’s aan een aantal kampen deelnemen, zoals het pinksterkamp, zomerkamp en een zeilweekend. Ook in de winter organiseren we een binnenweekend, om nog een laatste hand aan de boten te leggen en nog wat leuke activiteiten te doen.
 
Naast het bijbrengen van de basisbeginselen op het water, is ons doel ook een hechte groep te vormen en de Orca’s klaar te stomen voor de oversteek naar de zeeverkenners.

Het idee van de orca's is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Verschillende groepen hebben deze keuze ook al gemaakt (Bijvoorbeeld uit de regio de Wilhelminagroep uit Utrecht en de SeaLions uit Wijk bij Duurstede).