http://www.zeilscholen.nl/files/logo_cwo.pngWelkom op onze CWO-pagina!

Hier vind je alles over de verschillende CWO-diploma’s die je kunt halen bij scouting.
Wil je extra oefenen met de theorie van het zeilen of roeien, kijk dan vooral even op de pagina met de oefenopdrachten. Hier staan verschillende oefenexamens, een leuke knoop- en bootonderdelenquiz en filmpjes over de zeilmanoeuvres.

Het woord CWO is een afkorting van Commissie Watersport Opleidingen. Deze commissie regelt de vaaropleidingen in Nederland. Ook binnen de waterscouting speelt het CWO een belangrijke rol. Tijdens de opkomsten leert iedereen stap voor stap zeilen en roeien in een vlet(kielboot). Wie een bepaald niveau behaald volgens de richtlijnen van het CWO kan, soms na het afleggen van een examen,  een diploma krijgen.

Waarom het CWO?
We vinden het belangrijk dat de zeeverkenners zelfstandig het water op kunnen. Om dit veilig te kunnen doen, moet je wel weten wat je doet. De CWO-diploma’s helpen daarbij. Daarnaast is een diploma verplicht als je op bepaalde vaarwateren wilt varen, of mee wilt doen aan zeilwedstrijden.

Het traject
De CWO diploma’s zeilen en roeien voor jeugdleden bestaat uit verschillende niveau’s (1, 2 & 3).
Het CWO zeilen 1 & 2 en roeien 1/2 kan behaald worden tijdens opkomsten of tijdens zeilweekenden van de admiraliteit.

Het CWO Zeilen 3 en Roeien 3 wordt altijd afgenomen door de speciale instructeurs van de regio/admiraliteit. Om dit diploma te halen moet je eerst een toets maken over o.a. de vaarregels, lichten en seinen, etc. Daarna volgen een paar praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen.

Roeien I/IIhttps://www.scoutshop.nl/media/catalog/product/cache/2/image/265x265/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/6/1/61242.jpg
Dit is bedoelt voor beginnende roeiers.
Het CWO-diploma omvat de basisvaardigheden zoals afvaren, afmeren, hanteren van de riemen. Daarbij moet je de theorie weten over veiligheid en vaarregels op het water. (zie roeiboek)

Roeien III
Dit CWO-diploma bestaat uit een theorietoets en praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen. Voor de theorie zie het leerboek roeien. Naast de vaardigheden van CWO1/2 roeien moet je ook manoeuvres als varen door bruggen en sluizen, ankeren, aankomen aan hogerwal etc. kunnen. Als laatste moet je leiding kunnen geven aan een vlet en zijn bemanning.
 


 

Kielboot zeilen I
Dit is het diploma voor de beginnende zeiler.
Om dit diploma te halen moet je de basisvaardigheden van het zeilen zoals het hijsen en strijken, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan goed kunnen. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele  vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden een rustig vaarwater en een matige wind.
 https://www.scoutshop.nl/media/catalog/product/cache/2/image/265x265/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/6/1/61240.jpg

Kielboot zeilen II
Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden (Kielboot I) ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hoger wal en man-over-boord, aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden, niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Kielboot zeilen III (gevorderde zeiler)
Dit CWO-diploma bestaat uit een theorietoets en praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen. Voor de theorie zie het leerboek zeilen/kielboot. Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal, ankeren, loskomen van de grond. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan. Dit alles onder redelijke omstandigheden tot en met windkracht 6 Beaufort.

Theorie en praktijkexamens (CWO 3)
Samen met de leiding bepaal je of je klaar bent voor een theorie- of praktijkexamen. Zij kunnen je dan inschrijven voor een examenmoment. Bij het examen zijn dan examinatoren/instructeurs uit de regio aanwezig.

De theorie examens zijn vaak (niet altijd!) in de Scoutshop in Utrecht. De praktijkexamens zijn bij een groep uit de regio. Je hoort van te voren waar je heen kan.

Kan je toch niet op het moment dat het examen is? Geef dit dan even door aan jouw leiding. Hiermee voorkomen we dat we extra kosten moeten maken, of dat er mensen voor niks komen opdagen.

Meer informatie vind je op de site van het CWO(www.cwo.nl) of natuurlijk via de leiding.

 

De CWO's zijn diploma's die je kunt verdienen voor het roeien en het zeilen. Deze diploma's hebben een theoretisch en een praktisch onderdeel waar je voor moet slagen om ze te halen. Omdat niet alle examens op één dag afgenomen kunnen worden, houden wij de voortgang voor je bij. Om te zorgen dat jullie zelf kunnen zien wat je gehaald hebt, is er een speciale website gemaakt. Hierop kan jij je eigen voortgang bekijken. Om ervoor te zorgen dat alleen de leiding veranderingen aan kan brengen, is de site beveiligd. 

Je wachtwoord en inlognaam zijn:
Inlognaam:
Je naam zoals je bij ons bent ingeschreven.
Wachtwoord: Je eigen scoutingnummer.

Je scoutingnummer staat op je scoutingpas die je jaarlijks thuisgestuurd krijgt. Als het niet lukt om in te loggen kun je even een mailtje sturen naar Jeroen. Vermeld in het mailtje dan je naam, je scouting nummer, je geboortedatum en wat het probleem is.
Het is slim om je wachtwoord te veranderen zodat anderen niet jouw gegevens kunnen bekijken. Je moet er wel voor zorgen dat het een wachtwoord is dat je niet vergeet. Nadat jij je wachtwoord hebt veranderd, is het voor ons niet meer mogelijk om je wachtwoord te achterhalen.

CWO instructieboek

Veel van de theorie informatie krijg je tijdens de opkomsten en tijdens de spellen die we spelen. Voor CWO 1 en 2 is ook wel eens leuk om na te lezen hoe het een en ander nu precies zit. Voor CWO 3 moet je echt leren. Het oude boek was hiervoor niet toereikend meer, ook doordat de vaarregels ondertussen aangepast zijn. Tanya van der Sluis en Gerard Verhoeks van onze Admiraliteit hebben de tijd gevonden om een nieuw digitaal boek te maken. Dit boek is nu ook geschikt voor alle zeil CWO's en je kan het zelf gratis downloaden in ons download gedeelte . Het boek is geschikt om af te drukken, hierdoor is het wel 9 mb groot geworden.

Voor je CWO 3 examen moet je het hele boek kennen. De onderwerpen in de bijlages zijn niet verplicht maar wel zeer nuttig om te weten. Leer deze dus wel. Voor de andere CWO's staat uitgelegd wat je moet weten.