Het woord CWO is een afkorting van Commissie Watersport Opleidingen. Deze commissie regelt de vaaropleidingen in Nederland. Ook binnen de waterscouting speelt het CWO een belangrijke rol. Tijdens de opkomsten leert iedereen stap voor stap zeilen en roeien in een vlet(kielboot). Wie een bepaald niveau behaald volgens de richtlijnen van het CWO kan, soms na het afleggen van een examen,  een diploma krijgen.

Waarom het CWO?
We vinden het belangrijk dat de zeeverkenners zelfstandig het water op kunnen. Om dit veilig te kunnen doen, moet je wel weten wat je doet. De CWO-diploma’s helpen daarbij. Daarnaast is een diploma verplicht als je op bepaalde vaarwateren wilt varen, of mee wilt doen aan zeilwedstrijden.

Het traject
De CWO diploma’s zeilen en roeien voor jeugdleden bestaat uit verschillende niveau’s (1, 2 & 3).
Het CWO zeilen 1 & 2 en roeien 1/2 kan behaald worden tijdens opkomsten of tijdens zeilweekenden van de admiraliteit.

Het CWO Zeilen 3 en Roeien 3 wordt altijd afgenomen door de speciale instructeurs van de regio/admiraliteit. Om dit diploma te halen moet je eerst een toets maken over o.a. de vaarregels, lichten en seinen, etc. Daarna volgen een paar praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen.

Roeien I/IIhttps://www.scoutshop.nl/media/catalog/product/cache/2/image/265x265/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/6/1/61242.jpg
Dit is bedoelt voor beginnende roeiers.
Het CWO-diploma omvat de basisvaardigheden zoals afvaren, afmeren, hanteren van de riemen. Daarbij moet je de theorie weten over veiligheid en vaarregels op het water. (zie roeiboek)

Roeien III
Dit CWO-diploma bestaat uit een theorietoets en praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen. Voor de theorie zie het leerboek roeien. Naast de vaardigheden van CWO1/2 roeien moet je ook manoeuvres als varen door bruggen en sluizen, ankeren, aankomen aan hogerwal etc. kunnen. Als laatste moet je leiding kunnen geven aan een vlet en zijn bemanning.
 


 

Kielboot zeilen I
Dit is het diploma voor de beginnende zeiler.
Om dit diploma te halen moet je de basisvaardigheden van het zeilen zoals het hijsen en strijken, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan goed kunnen. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele  vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden een rustig vaarwater en een matige wind.
 https://www.scoutshop.nl/media/catalog/product/cache/2/image/265x265/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/6/1/61240.jpg

Kielboot zeilen II
Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden (Kielboot I) ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hoger wal en man-over-boord, aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden, niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Kielboot zeilen III (gevorderde zeiler)
Dit CWO-diploma bestaat uit een theorietoets en praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen. Voor de theorie zie het leerboek zeilen/kielboot. Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal, ankeren, loskomen van de grond. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan. Dit alles onder redelijke omstandigheden tot en met windkracht 6 Beaufort.

Theorie en praktijkexamens (CWO 3)
Samen met de leiding bepaal je of je klaar bent voor een theorie- of praktijkexamen. Zij kunnen je dan inschrijven voor een examenmoment. Bij het examen zijn dan examinatoren/instructeurs uit de regio aanwezig.

De theorie examens zijn vaak (niet altijd!) in de Scoutshop in Utrecht. De praktijkexamens zijn bij een groep uit de regio. Je hoort van te voren waar je heen kan.

Kan je toch niet op het moment dat het examen is? Geef dit dan even door aan jouw leiding. Hiermee voorkomen we dat we extra kosten moeten maken, of dat er mensen voor niks komen opdagen.

Meer informatie vind je op de site van het CWO(www.cwo.nl) of natuurlijk via de leiding.